Basic general-knowledge Question: Section-2

21.Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world's
A.largest railway station
B.longest railway station
C.None of the above
D.highest railway station
Ans-A

22.Entomology is the science that studies

A.Behavior of human beings
B.Insects
C.The origin and history of technical and scientific terms
D.The formation of rocks
Ans-B

23.Eritrea, which became the 182nd member of the UN in 1993, is in the continent of

A.Africa
B.Asia
C.Europe
D.Australia
Ans-A

24.Garampani sanctuary is located at

A.Gangtok, Sikkim
B.Kohima, Nagaland
C.Diphu, Assam
D.Junagarh, Gujarat
Ans-C

25.For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?

A.All of the above
B.Literature, Peace and Economics
C.Physiology or Medicine
D.Physics and Chemistry
Ans-A

26.Hitler party which came into power in 1933 is known as

A.Labour Party
B.Nazi Party
C.Ku-Klux-Klan
D.Democratic Party
Ans-B

27.FFC stands for

A.Foreign Finance Corporation
B.Film Finance Corporation
C.Federation of Football Council
D.None of the above
Ans-D

28.Fastest shorthand writer was

A.Dr. G. D. Bist
B.J.R.D. Tata
C.J.M. Tagore
D.Khudada Khan
Ans-A

29.Epsom (England) is the place associated with

A.Horse racing
B.Polo
C.Shooting
D.Snooker
Ans-A

30.First human heart transplant operation conducted by Dr. Christian Bernard on Louis Washkansky, was conducted in

A.1967
B.1968
C.1958
D.1922
Ans-A

31.Galileo was an Italian astronomer who

A.developed the telescope
B.discovered that the movement of pendulum produces a regular time measurement
C.discovered four satellites of Jupiter
D.All of the above
Ans-D

32.Habeas Corpus Act 1679

A.states that no one was to be imprisoned without a writ or warrant stating the charge against him
B.provided facilities to a prisoner to obtain either speedy trial or release in bail
C.safeguarded the personal liberties of the people against arbitrary imprisonment by the king's orders
D.All of the above
Ans-D

33.Exposure to sunlight helps a person improve his health because

A.the infrared light kills bacteria in the body
B.resistance power increases
C.the pigment cells in the skin get stimulated and produce a healthy tan
D.the ultraviolet rays convert skin oil into Vitamin D
Ans-D

34.Golf player Vijay Singh belongs to which country?

A.USA
B.India
C.Fiji
D.UK
Ans-C

35.Guarantee to an exporter that the importer of his goods will pay immediately for the goods ordered by him, is known as

A.laissezfaire
B.inflation
C.Letter of Credit (L/C)
D.None of the above
Ans-C

36.First Afghan War took place in

A.1843
B.1833
C.1839
D.1848
Ans-C

37.Gulf cooperation council was originally formed by

A.Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia and United Arab Emirates
B.Second World Nations
C.Third World Nations
D.Fourth World Nations
Ans-A

38.First China War was fought between

A.China and Britain
B.China and France
C.China and Egypt
D.China and Greek
Ans-A

39.Dumping is

A.the process by which the supply of a manufacture's product remains low in the domestic market, which batches him better price
B.selling of goods abroad at a price well below the production cost at the home market price
C.prohibited by regulations of GATT
D.All of the above
Ans-D

40.For the Olympics and World Tournaments, the dimensions of basketball court are

A.28 m x 15 m
B.26 m x 14 m
C.27 m x 16 m
D.28 m x 16 m
Ans-A

0 Response to "Basic general-knowledge Question: Section-2"

Post a Comment